Opleiding Lotusslachtoffers

Algemeen
De opleiding tot LOTUS slachtoffer duurt ongeveer 2 Ó 3 jaar, waarbij ongeveer 15 lessen per jaar worden gevolgd, afgesloten door een landelijk examen. Behalve tijdens de lessen moet er ook thuis veel geleerd en geoefend worden.
De opleiding word gegeven door een erkend Studieleider en een Medisch begeleider van een kring zoals bijvoorbeeld onze kring, Lotuskring Delfland. De opleiding tot Lotus slachtoffer is moeilijk en vraagt veel doorzettingsvermogen. Er mag maar een paar keer aan een examen worden deelgenomen. Pas wanneer een opleidingsgroep geheel is geslaagd, of wanneer de laatste cursisten zijn afgevallen omdat zij het maximum aan malen examen hebben afgelgd, wordt er eventueel een nieuwe opleiding gestart. Dit is dan ook nog afhankelijk van de grote van de kring.

Kan iedereen een LOTUS slachtoffer worden?
Iedereen kan slachtoffer spelen. Van een LOTUS slachtoffer wordt verwacht dat hij een slachtoffer is. Het zal niet iedereen gegeven zijn dat goed neer te zetten. Ten slotte is ook niet iedereen een goed acteur schilder of zanger. Zo moet je dit ook zien, een zekere aanleg is vereist. Verder zijn belangrijke voorwaarden:

* een geldig EHBO diploma
* eigen prestatie kritisch kunnen beoordelen
* goed kunnen improviseren en inspelen op collega's
* kritiek kunnen accepteren en willen verwerken in je spel
* goed onderscheid kunnen maken in spel en eigen veiligheid

Cursus onderwerpen
Tijdens de cursus zult u les krijgen in het grimeren en acteren van diverse letsels zoals de volgende onderwerpen

* Diverse letsels als verwondingen, kneuzingen, brandwonden en breuken
* Diverse stadia van het bewustzijn.
* Ernstige en minder ernstige ziekte beelden als epilepsie, shock, hartaanvallen en suikerziekte.

Grimeren:
Tijdens de opleiding tot LOTUS slachtoffer zult u zich het grimeren van letsels eigen moeten maken.
Ook moet u weten welke kleur u moet gebruiken en hoe u andere symptomen moet aanbrengen om de gelaatsuitdrukking te krijgen die bij verschillende ziektebeelden horen. Deels zal dit gebeuren op aanwijzing van de instructeur, deels door experimenteren b.v. aan de hand van foto's.

Acteren:
LOTUS slachtoffer zijn is geen toneelspel, of je zou het improvisatie toneel moeten noemen. Van een slachtoffer is alleen bekend welke rol hij heeft. De tekst zul je in de loop van het spel steeds moeten improviseren, omdat je op de juiste wijze moet reageren op de behandeling van je hulpverlener.
Wanneer je een bepaald slachtoffer wilt neer zetten zul je eerst moeten bedenken wat het slachtoffer precies mankeert. Vervolgens jezelf voorstellen wat die dan zou moeten kunnen, voelen, of juist niet zal kunnen en voelen
Met dat gegeven begin je je spel. Dat wordt geoefend op de cursus avonden waarbij de instructeur eventueel aanwijzingen geeft
Bij de evaluatie van je spel kunnen ook medecursisten aangeven of ze je spel geloofwaardig vonden of wat ze zelf eventueel anders gedaan zouden hebben.

Ontwerpen en Ensceneren
Een slachtoffer is er niet zomaar. Daar hoort een ongevalsituatie bij. Die moet ook in sene gezet worden.

De omgeving van het slachtoffer moet kloppen met het letsel.
De hulpverlener moet uit de enscenering al een beeld krijgen van wat er is gebeurd. Tijdens de cursus avonden wordt er veel aandacht geschonken aan dat verhaal en of dat het klopt. Zeg je tegen een tafel te zijn gevallen, dan moet de wond aan de juiste kant zitten en de juiste vorm hebben. Zeg je je aan een mes gesneden te hebben moet de wond er uit zien alsof deze door een scherp mes is veroorzaakt. Ook moet er een mes zijn, of moet uit je verhaal duidelijk zijn waarom dat mes er niet meer is.

Op dit moment zijn we met een opleiding bezig en kunnen we geen cursisten aannemen
Bent u toch ge´nteresseerd in het volgen van een opleiding laat het ons dan weten via een e-mail aan ons. Wanneer wij weten dat er in de buurt een cursus begint, dan kunnen we u dat laten weten.